Ιερά οδός & Μαρκόνι 2, Βοτανικός

210 34 12 107

697 77 08 624

Ψυγεία αυτοκινήτων "Φίλιππος"

Η ιστορία του αυτοκίνητου ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Από τα ευρήματα που μας παραθέτουν οι αρχαιολόγοι, μαθαίνουμε ότι η μεταφορά προϊόντων και η μετακίνηση πληθυσμών ήταν μια συνεχής καθημερινότητα.

Η ανακάλυψη του τροχού και η χρήση ζώων έκανε την καθημερινότητα της ανθρωπότητας ευκολότερη για πολλούς αιώνες.

Ακολούθησε η εφεύρεση της μηχανής εξωτερικής καύσης, όπου η καύση πραγματοποιούνταν σε ξεχωριστό θάλαμο, όπως η ατμομηχανή. Ώσπου στα μέσα του 1860 ο Νίκολαους Όττο ανακάλυψε την μηχανή εσωτερικής καύσης και ξεκινά να γράφεται η ιστορία του αυτοκινήτου.

Στα πρώιμα αυτά στάδια της αυτοκίνησης τα οχήματα δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά καθώς το πρότυπό τους βασίζονταν σε “άμαξες” όπου και τοποθετούνταν οι κινητήρες.

Από τότε και μέχρι σήμερα οι κινητήρες εξελίσσονται με βάση την μέγιστη απόδοση και οικονομία καυσίμου αλλά και τα τελευταία χρόνια τις εκπομπές λιγότερων καυσαερίων για προστασία του περιβάλλοντος .

Σημαντικές στιγμές στην ιστορία της αυτοκίνησης είναι:

1893: Κατασκευή του πρώτου τετράτροχου αυτοκινήτου από την εταιρεία του Καρλ Μπεντς.

1908: Κατασκευή της πρώτης γραμμής μαζικής παραγωγής από τον Χένρυ Φορντ, μέσω της οποίας συναρμολογήθηκε το πρώτο προσιτό οικονομικά αυτοκίνητο το Ford Model T.

1914: Άρχισε να γίνεται χρήση μεταλλικών σκελετών οχημάτων έναντι ξύλινων που χρησιμοποιούνταν μέχρι και τότε.

1939: Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με χρήση υδραυλικού υγρού από την General Motors. Η ονομασία του αυτόματου κιβωτίου ήταν Hydra-Matic.

1940: Χρήση κλιματισμού στα αυτοκίνητα.

1966: Τεχνολογία Electronic Fuel Injection. Την επόμενη χρονιά η Volkswagen το χρησιμοποιεί στο Volkswagen  1600.

1968: Χρήση ζωνών ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Έγιναν υποχρεωτικές για τους επιβαίνοντες των μπροστινών θέσεων και αργότερα και για τους πίσω επιβάτες.

1970: Αυτή τη δεκαετία οι αερόσακοι ξεκίνησαν την πορεία τους. Δεν ήταν όμως ασφαλείς για τους επιβάτες και θα χρειαζόταν περίπου 30 χρόνια ακόμη ώστε να εξελιχθεί το σύστημα και να μπορέσουν να τοποθετηθούν στα αυτοκίνητα.

Αυτά είναι λίγα και πολύ βασικά στοιχεία που δείχνουν μερικώς την εξέλιξη και την πρόοδο των οχημάτων από την αρχή χρήσης κινητήρων εσωτερικής καύσης.