Ιερά οδός & Μαρκόνι 2, Βοτανικός

210 34 12 107

697 77 08 624

Ψυγεία αυτοκινήτων "Φίλιππος"

Τι λάδι να βάλω στον κινητήρα μου? Μια ερώτηση που κάνουμε συχνά άλλα δεν ξέρουμε πολλά για αυτά.

Οι μηχανές εσωτερικής καύσης, ΜΕΚ, αποτελούνται από πολλά κινητά μέρη. Η κίνηση των μερών αυτών δημιουργεί τριβή και από την τριβή παράγεται θερμότητα .Η θερμότητα προκαλείται διαστολή των μετάλλων.

Για την μείωση της τριβής αλλά και την απαγωγή ενός μέρους αυτής χρησιμοποιούμε ειδικά λιπαντικά κινητήρων.

Τα λιπαντικά του κινητήρα συναντώνται στα παρακάτω είδη:

Ορυκτέλαια: Παρασκευάζονται από υπολείμματα του αργού πετρελαίου με χαμηλό κόστος αλλά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και μέτρια λίπανση.

Ημισυνθετικά: Συνδυάζουν καλή απόδοση σε λογικές τιμές και αποτελούν μείγματα συνθετικού και ορυκτέλαιου έχοντας πολύ καλύτερη λίπανση από τα ορυκτέλαια..

Συνθετικά: Η βάση τους παράγεται βιομηχανικά, αποτελείται συνήθως από εστέρες και άλλες ενώσεις. Έχουν καλύτερη απόδοση και αντοχή. Κοστίζουν περισσότερο από τα ημισυνθετικά και δεν είναι για όλους τους τύπους των κινητήρων όπως στους πιο παλιάς τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικά λιπαντικών

Τα χαρακτηριστικά των λιπαντικών είναι το ιξώδες δηλαδή η ρευστότητα του λιπαντικού με βάση τη θερμοκρασία. Η βαθμονόμηση του ιξώδους του λιπαντικού γίνεται από την S.A.E. Society of Automotive Engineers.

Το νούμερο που βλέπουμε στις συσκευασίες των λιπαντικών δηλώνει σε ποια περιοχή θερμοκρασιών δεν αλλοιώνεται η ρευστότητα του λιπαντικού. Όσο πιο μικρό είναι το πρώτο νούμερο τόσο πιο λεπτόρρευστο είναι το λάδι σε χαμηλές θερμοκρασίες και όσο πιο μεγάλο είναι το δεύτερο νούμερο τόσο λιγότερο λεπταίνει με τις θερμοκρασίες του κινητήρα.

Σε ένα λιπαντικό με χαρακτηριστικό 10W-40. Το 10W δείχνει ότι το λάδι θα έχει χαμηλό ιξώδες θα ρέει δηλαδή εύκολα) σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, κατά την εκκίνηση της μηχανής όπου ακόμη δεν θα έχει αναπτύξει την θερμοκρασία της. Το W προέρχεται από το Winter. Το 40 δηλώνει το ιξώδες, την ρευστότητα του λιπαντικού κατά την λειτουργία του κινητήρα ο οποίος θα έχει φτάσει την θερμοκρασία λειτουργίας του.

Πίνακας χαρακτηριστικών λιπαντικών κινητήρα
Τα λιπαντικά κατα το πρότυπο SAE

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο μικρός είναι ο πρώτος αριθμός, τόσο καλύτερα ρέει το λάδι σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και όσο μεγαλύτερος είναι ο δεύτερος αριθμός τόσο λιγότερο λεπταίνει το λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι λάδι να βάλω στον κινητήρα;

Στο ερώτημα λοιπόν αυτό βασικό ρόλο παίζει η πρόταση του κατασκευαστή στο βιβλίο του οχήματός σας. Σε περιπτώσεις ακραίες ή ανάγκης μπορείτε να βάλετε διαφορετικού ιξώδες λάδι αλλά να είναι κοντά στα προτεινόμενα νούμερα ώστε να αποφύγετε επιπλέον φθορές στον κινητήρα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *